Dzień: 24 lutego 2019

Obowiązek posiadania eTA – podróż do Kanady

No Comments

Jak najszybciej wyrobić eTA?

Teoretycznie, Kanada nie żąda wizy od obywateli Rzeczypospolitej już od marca – 2008 r. Decyzję o przyjeździe do kraju oraz czasu pobytu podjąć musi urzędnik straży granicznej przy wjeździe do kraju.

W praktyce, dostając się do Kanady powietrzną drogą musimy posiadać obowiązującą eTA, inaczej awizację elektroniczną podróży. To taki swoisty rodzaj dokumentu, który technicznie biorąc rzecz nie jest wizą, jednak pełni analogiczną funkcję.

Jak zdobyć wizę eTA Kanada?

Nic bardziej prostego! Wystarczy wejść na stronę ambasady kanadyjskiej i dorzucić słuszny wniosek. Naturalnie, jest on dostępny w dwóch językach – francuskim oraz angielskim, bo właśnie to one są obowiązujące na terenach Kanady. Następnie, wystarczające jest uregulować relatywnie małą zapłatę, innymi słowy siedem dolarów kanadyjskich (około 31 zł). W czasie trzech dni, będzie ustalona decyzja, co do nadania eTA. Aktualna jest od razu oraz nie ma potrzeby jej drukowania.

Jeśli jednak zastanawiamy się jak zrealizować wniosek o eTA Kanada, najlepiej będzie powierzyć to do wykonania profesjonalistom. Egzystują filie wizowego pośrednictwa, które zdołają nas wyręczyć w pozyskaniu niezbędnych dokumentów. To stosowne rozwiązanie dla tych, którzy nie znają na tyle prawidłowo języka francuskiego czy też angielskiego, tak aby bezbłędnie uzupełniać potrzebny formularz. Dużo osób zastanawia się nad eTA Kanada, jakim sposobem wypełnić wniosek, lecz nie jest to trudne zadanie, jeśli zna się języki. Wniosek składa się internetowo, bez wychodzenia z domu. Jest to niesłychanie komfortowe podejście. Kontakt z specjalistami wspomoże w rozjaśnieniu wszelakich obiekcji oraz niedopowiedzeń.

W jaki sposób działa eTA?

Awizacja elektroniczna ważna jest przez 5 lat od okresu wydania czy też do końca ważności paszportu, do którego jest przypisana.

Można przebywać z jej pomocą w celach turystycznych lub w tranzycie. Na tego typu rodzaju przyzwolenia wolno mieszkać w Kanadzie maksymalnie sześć miesięcy. Jeśli wymagamy więcej czasu, to potrzebne jest nadzwyczajne zezwolenie od odpowiednich urzędników.

Powinno się także zaakcentować, że przedostając się do Kanady drogą morską albo lądową, eTA nie jest konieczna.

Czytaj również:

canada visa apply online

Categories: Artykuły